Het belang van een goede voedingstoestand

 

Een goede voedingstoestand (voedingsconditie) helpt doorgaans mee om de behandeling beter aan te kunnen, u heeft minder risico op complicaties, uw weerstand is beter en u herstelt sneller na de behandeling. 

Iedereen heeft een hoeveelheid energie nodig als brandstof voor alle lichaamsprocessen en om te bewegen. U kunt het vergelijken met een auto die benzine nodig heeft om te rijden. De brandstof die u nodig hebt om goed te kunnen functioneren wordt uitgedrukt in kilocalorieën (afgekort kcalorieën of kcal).

Als u met uw voedsel meer brandstof binnenkrijgt dan u nodig hebt, dan komt u aan omdat het lichaam het teveel opslaat. Krijgt u minder binnen dan u nodig hebt, dan valt u af omdat het lichaam bij dit tekort de reserves gaat aanspreken.

Het op peil houden van uw gewicht en uw conditie

Om uw gewicht en conditie op peil te houden, gaat het erom voldoende energie, voldoende eiwitten, voldoende vocht en voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een stabiel gewicht geeft aan dat u voldoende energie (kcalorieën) binnenkrijgt.

Voldoende energie

Het is in eerste instantie belangrijk dat u een gezonde basisvoeding gebruikt. Met behulp van de Body Mass Index (BMI) kunt u berekenen of u een goed gewicht hebt. Meer informatie treft u aan op het besloten deel van de website.
 

Voldoende eiwitten

U heeft eiwitten nodig voor de opbouw van spiermassa en voor het herstel van de gezonde cellen tijdens en na de behandeling. Meer informatie treft u aan op het besloten deel van de website.
 

Voldoende vocht

Bij de behandelingen van kanker worden cellen afgebroken. Er is vocht nodig om de afvalstoffen via de nieren af te voeren. Meer informatie treft u aan op het besloten deel van de website.

Voldoende vitamines en mineralen

De meeste mensen hebben geen extra vitamines en mineralen nodig en krijgen voldoende binnen door gezond te eten.


 

Als u door ziekte of door de bijwerkingen van de behandeling niet goed of niet voldoende kunt eten, kan een vitamine- of mineralenpreparaat een nuttige aanvulling zijn.

  

Bij vitamines en mineralen is dosering en soort belangrijk. Op de verpakking van een voedingssupplement of in de bijsluiter moet staan wat het product aan vitamines bevat, hoeveel procent dat is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en wat de aanbevolen dosering is. Een vitamine- of mineralenpreparaat tot 100% van de ADH is over het algemeen veilig te gebruiken.

 

Het gezegde: “Baat het niet, dan schaadt het ook niet” gaat niet altijd op. Het is niet bekend welk effect hogere doseringen vitamines en mineralen hebben op de werking van de chemo- en/of radiotherapie.

 

Een overdosering van vitamines en mineralen kan wel degelijk schadelijk zijn en mogelijk zelfs averechts werken. De bovengrens kan snel bereikt zijn, zeker als u daarnaast voedingsmiddelen gebruikt waaraan extra vitamines zijn toegevoegd.

 

Bespreek daarom altijd met uw behandelend arts of diëtist welke extra vitamines of mineralen u slikt en in welke hoeveelheden.Meer informatie over aanbevolen hoeveelheden en variaties per dag voor mannen en vrouwen treft u aan op het besloten deel van de website. Tevens kunt u daar zelf uw voedingstoestand bepalen met de checklist SNAQ.