Een goede voedingstoestand na de behandeling


Gevolgen van de behandeling

Ook na de behandeling, bijvoorbeeld na een operatie of na bestraling, is een goede voedingstoestand belangrijk. Na de behandeling zijn extra bouwstoffen nodig voor genezing van de wond en voor het herstel van de gezonde weefsels.

Wanneer u een laryngectomie hebt ondergaan kan het nodig zijn uw voeding (tijdelijk) aan te passen omdat u niet in staat bent om de voeding op de ‘normale manier’ te verwerken. Vraag bij eventuele slikklachten om begeleiding van een logopedist.

Bij sommige mensen laten de behandelingen tijdelijke of blijvende sporen na. Als u last hebt van een droge mond of smaakverandering dan lukt het niet om alle voedingsmiddelen weer normaal te gebruiken. Uw voeding kan dan het beste samen met een diëtist aan de nieuwe situatie worden aangepast.

Energiebehoefte

De behoefte aan energie is afhankelijk van uw herstel en uw lichaamsbeweging. Regelmatig wegen (1x per week) is nodig om te checken of de balans tussen eten en de behoefte aan energie goed is. Meer informatie hierover treft u aan op het besloten deel van de website.