Een goede voedingstoestand tijdens de behandeling


Gevolgen van de behandeling

Soms kunnen de bijwerkingen tijdens en na de behandeling het eten moeilijk maken. Meestal zijn deze bijwerkingen tijdelijk, soms blijvend. Uw arts kan u hier meer over vertellen.
 

In een goede voedingstoestand kunt u de behandeling doorgaans beter aan, heeft u minder risico op complicaties, is uw weerstand beter en herstelt u sneller na de behandeling.

Om uw gewicht en conditie op peil te houden, gaat het erom voldoende energie, voldoende eiwitten, voldoende vocht en voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Dieetpreparaten

Lukt het u niet (meer) om voldoende voeding binnen te krijgen, dan kan het gebruik van drinkvoeding en aanvullende poeders zinvol zijn. Deze vormen een aanvulling en worden meestal gebruikt naast het eten en drinken dat u al gebruikt.

 
Deze producten zijn dieetvoedingen voor medisch gebruik en dienen onder medisch toezicht te worden gebruikt.
Overleg met uw behandelend arts of dietist of en welk product voor u geschikt is. (Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.)


Drinkvoeding

Drinkvoeding is een vloeibare dieetvoeding met of zonder vezels en is in diverse zoete smaken in flesjes, op basis van melk, yoghurt of vruchtensap, verkrijgbaar. Daarnaast bestaan er ook enkele hartige smaken.

Als de normale voeding moet worden aangevuld zijn twee tot drie flesjes drinkvoeding per dag voldoende, afhankelijk van wat u eet en drinkt.

Als de drinkvoeding de normale voeding helemaal moet vervangen zijn dagelijks meer flesjes nodig, afhankelijk van uw voedingsbehoefte. Overleg eventueel met uw diëtist hoeveel u nodig hebt.

Recepten met drinkvoeding kunt u vinden op www.mediq-tefa.nl, www.sorgente.nl, www.nutriciamedischevoeding.nl en www.nestlehealthscience.nl.

Dieetpoeders

Er zijn dieetpreparaten in poedervorm die in de normale voeding kunnen worden verwerkt. Ze bevatten een grote hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld eiwitten of koolhydraten met vitamines. Met uw diëtist kunt u bepalen wat voor u het meest geschikt is.

Dieetpreparaten en drinkvoeding worden in de meeste gevallen vergoed. De diëtist kan een aanvraag voor vergoeding indienen bij uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw arts of diëtist of dat ook in uw situatie mogelijk is.


 

Sondevoeding

Als het eten helemaal niet meer lukt of als u niet mag eten kan (tijdelijk) sondevoeding nodig zijn om voldoende voeding en vocht binnen te krijgen.
 


(Klik op de afbeelding voor een vergroting.)
 

Deze compleet vloeibare voeding wordt sondevoeding genoemd omdat het via een dun slangetje (sonde) wordt gegeven.


Dit slangetje kan via de neus naar de maag of darm lopen (een neusmaagsonde) of wordt via de buikwand rechtstreeks in de maag geplaatst (een ‘pegsonde’; peg = Percutane Endoscopische Gastronomie). De arts of diëtist kan u hierover informeren.

Diverse soorten sondevoeding

Er bestaan diverse soorten sondevoeding. De diëtist bepaalt aan de hand van uw voedingsbehoefte en wat u zelf nog eet en drinkt hoeveel en welke sondevoeding u nodig hebt.  

Sondevoeding kan op verschillende manieren toegediend worden, bijvoorbeeld in porties met een soort spuit. Het kan ook langzaam ingedruppeld worden met behulp van een pomp. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Sondevoeding wordt meestal in het ziekenhuis gegeven, maar kan ook thuis worden voortgezet. In dat geval krijgen u en uw naasten uitleg over hoe u de sondevoeding thuis moet toedienen. Mediq-Tefa en Sorgente zijn voorbeelden van bedrijven die sondevoeding en materialen thuis leveren. Zij verzorgen desgewenst ook de instructies (zie www.sorgente.nl en www.mediqtefa.nl).