Als uw tracheostoma langzaam kleiner wordt 


Een soepele canule gebruiken

Een tracheostoma kan soms de neiging hebben om langzaam kleiner te worden. Daarom draagt u in het begin, tijdelijk, een soepele, enkelwandige canule. Dit is een zacht kunststof buisje om het stoma op maat te houden.

 
(Klik op foto voor een vergroting.)

Als het stoma voldoende op maat blijft, breidt u langzaam de periodes uit waarin u geen canule draagt, steeds aangepast aan uw eigen situatie.

Mocht u na de laryngectomie ook aanvullend bestraald worden dan is het van groot belang dat u de canule nog consequent draagt. Door de bestraling kan het stoma sneller de neiging hebben om kleiner te worden.                           

Een button gebruiken

Er zijn ook zogenoemde buttons verkrijgbaar. Deze buttons blijven door een opstaand randje aan het uiteinde op hun plaats in het stoma. Het zorgt voor een luchtdichte afsluiting van het stoma tijdens spreken en het voorkomt dat het tracheostoma kleiner wordt. 

  
(Klik op foto voor een vergroting.)


In deze buttons kunnen andere hulpmiddelen bij de revalidatie, zoals verschillende soorten filtercassettes en handsfree spreekkleppen, geplaatst worden.

Canules en buttons zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. De KNO-arts kan beoordelen of dergelijke canules of buttons geschikte hulpmiddelen voor u zijn.