Huidverzorging rondom het tracheostoma


Dagelijks moet de huid rondom het stoma worden schoongemaakt met water, zeepvrije babygel of met andere, speciaal daarvoor bestemde middelen (bijvoorbeeld te verkrijgen bij  Atos Medical, Mediq Tefa en de 2e Stem Winkel).

Slijmkorstjes lossen het beste op met een zoutoplossing. Eventueel mag met een pincet geprobeerd worden zichtbare korstjes weg te pakken. Als dit nog moeite kost is dit een aanwijzing dat u gedurende de dag wat vaker moet sprayen met de zoutoplossing.

Om de huid te beschermen tegen het opgehoeste slijm en de lijm van de pleister kan er rondom het stoma een vloeistof aangebracht worden die binnen twee minuten opdroogt tot een vochtafstotend laagje. Bijkomend voordeel is dat hierna de pleister beter plakt.

Om het stoma soepel te houden kunt u de binnenrand dagelijks met vaseline, lanolinezalf of zoete olie insmeren. Korstjes kunnen met behulp van het kniepincet verwijderd worden. Door gebruik te maken van een (hoofd-) lampje kunt u het stoma (in de spiegel) goed inspecteren. 

Voor de verzorging van de huid is het aan te raden de zalf of olie alleen ’s nachts te gebruiken of op momenten dat u de pleister niet gebruikt. Het gebruik van zalf of olie vermindert namelijk de plakkracht van de pleister.