Inleiding


Een laryngectomie, een operatie waarbij het strottenhoofd en de stembanden worden verwijderd, brengt ingrijpende veranderingen in uw lichaam teweeg. Door de operatie verlopen verschillende functies in het hoofd-halsgebied anders, zoals ademen en hoesten.

Situatie voor een laryngectomie

 

 

 

 

Klik op afbeelding om filmpje te zien.

 

Voordat u geopereerd werd stroomde de ingeademde lucht via de neus en/of de mond naar de longen.

                                                                 

Situatie na een laryngectomie: een tracheostoma
 

 

 

 

 

Klik op afbeelding om filmpje te zien.


Na de operatie ademt u niet meer door de neus en de mond, maar door de opening in de hals (tracheostoma), waarin de luchtpijp is vastgehecht.


De ademweg en voedselweg zijn nu van elkaar gescheiden en verslikken is niet meer mogelijk. U ademt in het vervolg via het tracheostoma. Dit gaat vanzelf, zonder dat u erbij na hoeft te denken.


Gevolgen van een tracheostoma na een laryngectomie


Na de operatie is het tracheostoma de nieuwe ademweg. Het bovenste deel van de luchtweg (de neus- en keelholte) wordt nu volledig gescheiden van het onderste deel (de luchtpijp en de longen).

Tijdens de operatie is het strottenhoofd met de stembanden verwijderd waardoor u niet meer op de gebruikelijke wijze kunt spreken. Door het scheiden van de bovenste en onderste luchtweg kunt u ook niet meer op de gebruikelijke wijze ruiken en snuiten. Overtollig slijm, geproduceerd in het onderste gedeelte van de luchtweg, wordt nu afgevoerd via het tracheostoma.

Tijdens inademen komt de lucht rechtstreeks via het tracheostoma in de onderste luchtwegen. U heeft hierdoor meer kans op slijm in de luchtwegen en u kunt meer vatbaar zijn voor infecties.